ESSO mack  1950-tal Standard-macken på Långebrogatan, Vilan i Kristianstad som sedan blev Esso. 1950-talet. Bilder lånade från Vilans Vänner.

MACK var ett svenskt företag som grundades 1916 och tillverkade bensinpumpar.

Namnet är en akronym av de fyra grundarnas efternamn: Mathiasson, Andersson, Collin och Key.
Då företagets pumpar, "mackmetrar", redan från starten blev marknadsledande i Sverige, och namnet var ingjutet i gjutjärnshöljet, kom ordet MACK snart att användas allmänt om alla bensinpumpar och ordet fick sedan den nuvarande, utvidgade betydelsen ’bensinstation’.

Bröderna Eneqvist gjorde ett kap på 50-talet, då de fick hand om Volvoförsäljningen i Nacka. Folk började få det allt bättre ställt  och intresset att skaffa sig en bil växte. Utöver anläggningen i Ektorp skapades en filial i Finntorp. Företaget anlade ocksåi samarbete med Esso en mack tvärs över gatan.

Ritning från 1950 Ritning från 1950 Ritning från 1950 Ritning från 1950 Ritning från 1950 Ritning från 1950 - Plan, sektion och fasad - Macken i Finntorp

Macken byggdes år 1949  och var mack fram till tidigt 70-tal, då mackägaren Folke Ström råkade ut för ett ett åkeri som inte betalade för tankad bensin vilket fick till följd, att Folke fick ekonomiska bekymmer. Sedan dess har den levt ett ganska torftigt liv och inhyst allt ifrån klädeshandel, punkband till att vara filminspelningsplats. Senare delen av 2010 talet har den fått stå värd som områdets kemtvätt. De sista 3.5 åren har macken stått övergiven och lidit svårt av fuktskador, då taket läckt under många år.

Under våren 2021 kikade Anders och Ebba in i lokalen med mer eller mindre  skräckblandad förtjusning. Storleken, charmen, brutalismen och läget var avgörande; här skulle vi ha vår retrodesignbutik. Maj 2021 fick vi hyreskontraktet och renoveringen startade.

Det visade sig att byggnaden var svårt skadad och på gränsen till rivningsfärdig. Med stora mögelskador, puts som smulade sönder och el som var mer eller mindre oberäknelig, såg det ett tag mörkt ut. Sanering och renovering tog hela sommaren 2021, som denna sommar var extra varm . Augusti 2021 öppnades dörren  och Finntorpsborna fick komma in i sin mack igen. Responsen var överväldigande. Vi förstod att denna lilla byggnad om 16 kvm var mycket kär hos ortsborna.

Vi är glada och tacksamma för att ha  fått möjligheten att hjälpa macken att leva vidare och alla där ute som har minnen ; snälla! kom in och berätta,  så fyller vi på minnesbanken här på hemsidan.

Varmt välkomna till ett stycke mackhistoria!

Anders & Ebba

Macken i Finntorp 1960/70-tal Macken i Finntorp 1960/70-tal Macken i Finntorp 1960/70-tal Macken i Finntorp 1960/70-tal Macken i Finntorp 1960/70-tal Macken 1960/70-tal
Tillagd i varukorgen